Nog geen abonnee?Neem nu een abonnement met 25% korting lees meer

airco probleem

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Ford
Merk
Ford
Ford
Model
Focus
Type
Focus
Bouwjaar
1999
Brandstof
Diesel
Motorcode
1.8 66kw handmatige airco
Onderwerpen
Airconditioning

Aantal reacties: 10
Aantal maal bekeken: 4075

Gepost: 19-07-2010 16:53
Professional

uniprofi

monteur

Lid sinds: 08-01-2008
94 bijdragen

Hallo,

Ik heb hier een ford focus staan waarvan de airco niet wil inschakelen. Het lampje op het dashbord brand wel, maar gaat om ongeveer tien seconden 1 keer knipperen.   Als ik de spanning meet aan de magneetkoppeling krijg ik niet de gewenste 12 volt, maar ik krijg maar 6,5 volt. Als ik 12 volt op de koppeling zet, werkt deze goed. Waarom krijg ik maar 6,5 volt.  Ik heb inmiddels de airco opnieuw gevuld. Druksensors vervangen, en ook de kachelweerstand vernieuwd. Heeft iemand hier meer ervaring mee.

alvast bedankt.

Gepost: 19-07-2010 18:17
Professional

robber


Lid sinds: 23-11-2007
150 bijdragen

Ik heb ook zo iets een keer bij de hand gehad. Toen was er gewoon een zekering stuk. Het is al weer een paar jaar geleden maar volgens mij meten ik toen ook wel wat maar niet genoeg.
Gepost: 19-07-2010 18:43
Topmonteur

depit1

Eigenaar
De Pitstraat Autoservice
Universeel

Lid sinds: 22-11-2007
1570 bijdragen

Hoi,

Wat ik wel is bij een focus heb gehad, was dat de bedrading v.d. koppelling gebriken was.

Deze nokte er helemaal mee, maar had daarvoor ook van diezelfde klachten.

De stekker wil ook wel eens flink corroderen.

Het kabeltje loop vanaf de poelie omhoog en schuurt dan langs de pomp/motor door en gaat corroderen, waardoor er weerstand ontstaat.

Even tussen de + v.d. koppeling en de + v.d. acccu spanning meten.

En tussen de min v.d. koppeling en de massa spanning meten.

Moeten allebij nagenoeg 0V zijn.

Je kunt dit ook nog even doen bij de hoofdstroom van het relais onder de motorkap.

Gr,

Marco
Gepost: 20-07-2010 10:09
Professional

uniprofi

monteur

Lid sinds: 08-01-2008
94 bijdragen

Hallo

Ik heb helaas niet genoeg informatie over de electrische installatie van de airco. Ik heb zowat alle schema's van deze auto, maar niet van de airco. Kan iemand mij helpen aan het electrisch schema van de airco. Het airco relais werkt. Daar komt spanning op zodra ik de airco aanzet. Ik kan hem ook horen klikken. Alleen weet ik niet of hij de massa schakelt, of de spanning. Er staat namelijk geen spanning op het pootje wat geschakelt wordt, naar de pomp (de kabel van de pomp naar het relais is wel goed).  Maar zonder schema is het een beetje lastig zoeken, en gokken.

vast bedankt

Gepost: 20-07-2010 11:34
Topmonteur

depit1

Eigenaar
De Pitstraat Autoservice
Universeel

Lid sinds: 22-11-2007
1570 bijdragen

Hoi,

Hoe kan dat nu je meet toch 6.5 V dan moet het relais toch ook min 6.5.v schakelen, want hij is plus geschakeld ????

Heb je zonder relais gemeten dan ?

Ik zou toch even de massa doormeten zoals al eerder aangegeven, het massapunt zit op de linker langsligger onder de kap.

Of er is nu wat veranderd of je kan geen 6.5 V meten als de bedrading goed is zoals je zegt.

Hij is plus geschakeld op de groen/blauwe draad.

Staat op het andere pootje dan ook geen spanning, de spanning die geschakeld wordt ? Pootje 3 schakelt naar pootje 5.

Kan nu nog maar een paar dingen betekenen.

1 Spanning pootje 3 mist of heeft een weerstand.> zekering heel ?
Zo niet gewoon een nieuwe plus trekken.

Je kan iik de spanning meten tussen pootje 3 en de plus moet dan 0V zijn en anders nwe kabel vanaf de accu.

2 Relais schakelt de hoofdstroom niet> relais vervangen.

Gr,

Marco
Gepost: 20-07-2010 12:35Dit is de oplossing
Topmonteur

erwin78

1e Monteur / receptie / overige werkzaam heden
Universeel

Lid sinds: 02-10-2008
4361 bijdragen

hierbij de schema's

Downloads (1)

  • schakelschema's-handbediende-airco-ford-focus.pdf


Alleen ingelogde leden kunnen de bestanden downloaden. Inloggen »

Gepost: 20-07-2010 12:37
Topmonteur

erwin78

1e Monteur / receptie / overige werkzaam heden
Universeel

Lid sinds: 02-10-2008
4361 bijdragen

Downloads (1)

  • schakelschema's-handbediende-airco-ford-focus-1.pdf


Alleen ingelogde leden kunnen de bestanden downloaden. Inloggen »

Gepost: 20-07-2010 12:40
Topmonteur

erwin78

1e Monteur / receptie / overige werkzaam heden
Universeel

Lid sinds: 02-10-2008
4361 bijdragen

en hier het laatste deel

Downloads (1)

  • schakelschema's-handbediende-airco-ford-focus-2.pdf


Alleen ingelogde leden kunnen de bestanden downloaden. Inloggen »

Gepost: 20-07-2010 17:49
Professional

uniprofi

monteur

Lid sinds: 08-01-2008
94 bijdragen

Hallo,

Nou marco, je hebt wel gelijk met die spanning op pootje drie, maar zonder schema is het toch lastig zoeken. Met het schema van erwin78 erbij ging het een stuk makkelijker. Het bleek inderdaad dat op pootje drie vanaf zekering F15 geen 12 volt stond. Waarschijnlijk is de kabel ergens daartussen beschadigd, maar niet helemaal kapot. Dat kan ik niet zien. Ik heb dus een nieuwe kabel getrokken vanaf de zekering naar pootje drie van het relais, en de airco ging meteen werken. De drukken blijven goed, en hij koelt ook goed. Bedankt voor de schema's erwin78. Hier ben ik echt mee geholpen.

groeten

Gepost: 20-07-2010 18:40
Topmonteur

depit1

Eigenaar
De Pitstraat Autoservice
Universeel

Lid sinds: 22-11-2007
1570 bijdragen

Hoi,

Als je had gelezen was het zonder schema prima te doen toch ?

Ik schreef:

Kan nog maar 2 dingen zijn :

1 Spanning pootje 3 mist of heeft een weerstand.> zekering heel ?
Zo niet gewoon een nieuwe plus trekken.

2 Relais schakelt niet.

Onder de motorkap in de zekeringkast staat welk relais v.d. airco is en welke zekering ze zitten vlak naast elkaar.

Ik begrijp uit je verhaal dat je dus aan een kant v.d. zekering wel spanning hebt en maar aan de ander kant raakt hij onderweg zoek.

Als je de kabel dus niet gecheckt hebt kan hij alsnog kortsluiting gaan veroorzaken en nu je die ander draad daar dus parralel bij gezet hebt zal niet direct de zekering klappen als de airco aanstaat.

Ik zou dus de groen/rode die voor de zekering dus groen blauw is toch maar even weghalen voor de zekerheid.

Of de zekering eruit en je nieuwe kabel vanaf de kant die wel + heeft met een zweefzekering aansluiten.

In ieder geval is het mooi dat je de storing hebt gevonden.

Ik snap alleen nog steeds niet als je voor de koppeling geen spanning hebt hoe je dan 6.5V op de koppeling kan meten.

Gr,

Marco
Gepost: 20-07-2010 22:32
Topmonteur

erwin78

1e Monteur / receptie / overige werkzaam heden
Universeel

Lid sinds: 02-10-2008
4361 bijdragen

Graag gedaan, daar is dit forum toch voor.