XM 2.5 turbodiesel slaat af na enkele kilometers

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Citroën
Merk
Citroën
Model
XM
Type
XM
Uitvoering
-
Bouwjaar
1999/9
Brandstof
Diesel
Reacties
10
Bekeken
438
Gepost: 19-07-2016 18:39
Professional

MartijnvanKooten

Eigenaar/monteur
Martijn van Kooten Automotive
Anders/Overig

Lid sinds: 25-02-2016
4 bijdragen

Hier een XM Break uit 1999 met de 2.5 TD-motor (DK5Ate THY). Kilometerstand net boven 400.000. Auto start goed en loopt prima, wordt netjes warm en heeft voldoende vermogen, geen bijgeluiden. Na enkele kilometers valt plotseling het vermogen weg en zakt het toerental langzaamaan (bij vol ingedrukt gaspedaal duurt het langer, bij gas los direct) geheel terug. Meteen daarna starten lukt, maar pas na heel lang doorstarten. Tijdens dat proces ploft hij zo nu en dan even maar slaat pas laat aan. Als de auto na het afslaan een kwartier stilstaat start hij direct en is al het vermogen terug. Totdat er weer enkele kilometers gereden is.

Stationair kan hij de hele dag zonder problemen draaien. Pas als het vermogen enige tijd is aangesproken valt het opeens weg.

 

Ik dacht eerst aan brandstoftekort. Brandstoffilter is vervangen, deel brandstofslang vervangen, biedt geen soelaas. 

Wat niet past bij brandstoftekort is dat hij het eerst perfect doet en na enkele kilometers gewoon langzaam uitdooft. Hij is daarna wel weer te starten maar heel moeizaam. Pas na verloop van enkele minuten is het vermogen weer helemaal terug en doet ie het weer als vanouds. 

Bij een tekort aan brandstof lijkt me dat hij zijn topvermogen niet kan halen, inhoudt enzo maar niet geheel uitvalt. Zou de brandstof te heet word? De slang ligt bovenop de radiateur.

 

Heeft wel anderhalf jaar stilgestaan en is heeft voor het stilzetten een geknapte koelslang gehad. Motor is daarna mogelijk heet gelopen maar geeft verder geen problemen die daar iets mee te maken kunnen hebben...

Iemand enig advies?

Deze oplossing is verrijkt voor AMT Reparatiewijzer en alleen toegankelijk voor actieve forumleden en/of abonnees van AMT Reparatiewijzer. Direct toegang krijgen tot ruim 15.000 oplossingen? Neem een abonnement voor slechts € 19,00 (excl. btw) per maand.

Neem een abonnement Inloggen