toerentalproblemen

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Citroën
Merk
Citroën
Model
Saxo
Type
Saxo
Uitvoering
-
Bouwjaar
2000
Brandstof
Benzine
Reacties
3
Bekeken
4696
Gepost: 03-03-2008 20:43
Professional

Tegel

Lid sinds: 03-03-2008
2 bijdragen

Bij een volledig koude start loopt de motor prima stationair. Na ongeveer 3 tot 5 minuten rijden gaat de motor geregeld op 1750 toeren draaien (stationair). Dit gebeurt onwillekeurig. Als je dan plots gas geeft ‘dipt’ het toerental eerst voordat hij in zijn toeren omhoog gaat. Ook gebeurt het dat na die 5 minuten bij (eigenlijk) stationair toerental de motor onregelmatig gaat draaien. Hij neigt dan naar een lager toerental, je merkt dat de motor wel probeert het juiste toerental bij te regelen. Als je op zo’n moment gas geeft is de kans groot dat de motor afslaat. Starten is dan enkel mogelijk door lang de sleutel op start te houden en hierbij gas te geven. Hij lijkt of de motor anders ‘verzuipt’, de uitlaatgassen stinken dan naar benzine. Verder komt het geregeld voor dat het toerental bij het intrappen van de koppeling eerst naar de 500 toeren dipt, vervolgens naar de 1500 toeren en dan pas naar stationair toerental. Na ongeveer 15 minuten rijden lijken de problemen meestal weg te zijn. Maar ook dit is niet altijd het geval.

Als de motor warm is en je zet de motor uit, dan is het na ongeveer een 45min tot een uur wederom moeilijk om te starten, de uitlaatgassen stinken ook dan weer naar benzine en flink gas geven is dan noodzakelijk om de motor aan te houden.

 

Computer van de saxo uit laten lezen bij citroen-dealer. Er werden geen storingen gevonden. Naar hun zeggen was voor 99% zeker de stappenmotor niet in orde. Deze heb ik vervolgens vervangen en het gehele gasklephuis gereinigd. Ook verschillende keren de accu los gehad. De problemen zijn echter niet verholpen.

Bovenstaand probleem blijkt bij navraag vaker voor te komen bij de saxo. Een duidelijke oorzaak echter niet gevonden...

Deze oplossing is verrijkt voor AMT Reparatiewijzer en alleen toegankelijk voor actieve forumleden en/of abonnees van AMT Reparatiewijzer. Direct toegang krijgen tot ruim 15.000 oplossingen? Neem een abonnement voor slechts € 19,00 (excl. btw) per maand.

Neem een abonnement Inloggen