Airco werkt niet

Ford
Merk
Ford
Model
Mondeo
Type
Mondeo
Uitvoering
1.8-16V Trend
Bouwjaar
2002
Brandstof
Benzine
Reacties
13
Bekeken
441
Gepost: 13-05-2022 08:16
Professional

JBakkertje


Anders/Overig

Lid sinds: 25-11-2016
45 bijdragen

Hallo Forum Leden,

Eerst even wat geschiedenis. Ongeveer 1,5 jaar geleden heb ik de condensor vervangen. Hierna heeft de airco een klein jaartje goed gewerkt.

Na een test zit er een lek in het systeem want er zat geen gas meer in. Het probleem was een aansluiting op de condensor. Deze heeft dus waarschijnlijk al vanaf het begin heel langzaam gelekt. Dit probleem heb ik opgelost, en het systeem gevuld met de aangegeven hoeveelheid gas wat onder de motorkap te vinden is.

Na een test, gaat de aircopomp NIET draaien. Er it dus ergens een probleem waarom de pomp niet wordt aangestuurd. Ik heb het relais van de aircopomp onder de motorkap door gelust om te kijken of het systeem dan wel iets doet. De pomp draait nu WEL. De pomp is dus niet stuk.

Op het moment dat het relais is door gelust draait de pomp en lopen de drukken geleidelijk veel te hoog op (richting 16 bar en toen direct weer uitgezet), zowel de hoge als lage druk. De koel fan gaat ook NIET draaien dus dacht dat dat het probleem was (maar dit zou misschien ook kunnen omdat de aircopomp aansturing krijgt?). De fan gaat wel automatisch draaien als de motor koeling nodig heeft. Deze heeft dus waarschijnlijk 2 aansturing, 1 voor de airco en 1 voor de motor.

Na het door lussen van het relais van de koel fan (max toeren) nog eens de aircopomp door verbonden. Nog steeds lopen de drukken veel te hoog op van het airco systeem.

Na uitlezen geen fouten. Ook krijg ik geen live data van de airco drukken te zien met een Bosch tester... Daarom loop ik dus vast.

Is er iemand die mij hiermee kan helpen? Wellicht zijn er kwetsbare componenten die dit probleem veroorzaken? Hoe kan ik de druk sensoren testen? Ik geloof namelijk niet dat er ergens een probleem in de 'hardware' zit want anders zou de aircopomp ingeschakeld moeten worden totdat de drukken te hoog oplopen.

Bedankt alvast voor het meedenken.

Mvg,

Gemeten

Bij door lussen aircopomp +- 16 bar HD en LD. Geen aansturing op de aircopomp.

Foutcodes

Geen

Bijgewerkt door JBakkertje op 13-05-2022 08:29
AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of maak een account aan. Meer uitleg vind je op deze pagina.