airco bevriest

Nissan
Merk
Nissan
Model
Qashqai
Type
Uitvoering
-
Bouwjaar
2007
Brandstof
Benzine
Reacties
40
Bekeken
943
Gepost: 12-06-2024 09:48
Professional

jaapje321

Diagnosetechnicus
Universeel

Lid sinds: 10-12-2009
127 bijdragen

beste collega,s

ik heb hier een qashqai staan die binnen gekomen is met een lekke condensor en een aircopomp die geen druk opbouwde.

We hebben de pomp vervangen (nrf) en de condensor met filter/droger vervangen. Bij het controleren van het systeem viel direct op dat de lage druk te laag blijft en dat de lage drukleiding de neiging heeft te bevriezen. Wanneer we de motor op toeren houden gebeurt dit ook vrij direct. De pomp blijft CONSTANT pompen! 

Hierna hebben we het verdampingsventiel vervangen, dit veranderd niets aan het probleem. De hoge druk blijft rond de 10/11 bar schommelen en de lage druk rond de 1 bar. na een tijdje draaien zakt de hoge druk naar 8 bar en de lage druk gaat bijna naar de 0 toe. De verdamper bevriest ook duidelijk. beginnend direct achter het ventiel.

De weerstand van de vriessensor is op dat moment 12 kohm. Wat volgens de nissan documenten gelijk staat aan -15 graden. Maar de pomp blijft pompen en op dat moment blijft in mijn bosch meetwaardeblok de pomp ook als ingeschakeld aangestuurd worden. 

voor de zekerheid was ik van plan toch de vries sensor te vervangen maar deze is niet leverbaar en volgens de nissan magazijn mensen ook nog nooit verkocht bij hun 5 vestigingen. Daarna heb ik op hun advies nog de binnentemperatuur sensor vervangen. Deze was wel zwaar vervuild maar lost het probleem niet op. 

Het is een automatische airco, gevuld met 450 gram. het interieurfilter is schoon en ik heb verder geen foutcodes in het systeem staan. 

Wanneer ik de hoge druk schakelaar los neem schakelt de pomp direct uit. Maar bij de vries sensor kan ik doen wat ik wil, doorverbinden of loskoppelen de pomp blijft lopen. dat is toch vreemd? Maar het lijkt me sowieso niet de bedoeling dat de airco pomp ingeschakeld en uitgeschakeld wordt aan de hand van de vries sensor?

Het aircopomp relais lijkt geintegreerd in de motor electronica module. maar schakelt wel netjes in en uit met de airco toets. 

Iemand nog een suggestie?

 

Gemeten

vriessensor, hogedruksensor

Uitgelezen met

hella & bosch kts

Foutcodes

geen. zeer weinig meetwaardes beschikbaar

AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken