Vreemd geluid bij opwarmfase

Opel
Merk
Opel
Model
Zafira
Type
Zafira-B
Uitvoering
1.6 CDTI Bns+ 7p.
Bouwjaar
2013
Brandstof
Diesel
Reacties
20
Bekeken
612
Gepost: 21-04-2021 15:19
Professional

TheFixer

Directeur / eigenaar
Autobedrijf AIM
Anders/Overig

Lid sinds: 22-05-2020
11 bijdragen

Beste,

Wij hebben een Opel Zafira uit 2013 hier staan met een 1.6 CDTI diesel. Deze motor maakt een vreemd soort "Tjilpend" geluid bij koude start en in de opwarmfase. (gaat steeds zachter klinken naarmate de temperatuur stijgt). Als de motor goed op temperatuur is dan is het geluid weg.

Wat hebben we inmiddels al gedaan:

- Distributieketting incl. geleiders en spanner vervangen (de geleiders waren niet best meer en zaten vol scheuren en de ketting leek iets langer geworden)

- 1 verstuiver vervangen die vast zat en lekte langs de brandplaat, en de overige brandplaatjes vervangen

- Dubbelmassavliegwiel incl. nieuwe koppelingsset gemonteerd aangezien de versnellingsbak verwijderd was om bij de kettingset te komen. Koppeling was redelijk versleten dus meteen maar mee vervangen.

- Ketting oliepomp gecontroleerd 

- Turbo en uitlaatspruitstuk gecontroleerd op eventuele lekkage's evenals loszittende hitteschilden of scheuren.

- Trillingsdemper gecontroleerd en tijdelijk gedemonteerd evenals multiriem verwijderd om agregaten uit te sluiten.

Heeft iemand soortgelijk verhaal wel eens gehad? kan het de oliepomp zelf zijn? (opel heeft wel nummerwijzigingen doorgevoerd) Drijfstanglager (maar die klinken meestal wel anders) Het lijkt echt iets mechanisch te zijn (bij uitzetten motor tjilpt,giert het geluid nog even mee met de laatste omwentelingen)

Onze ideeen raken een beetje op...

Het geluid is helaas nog steeds aanwezig

AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of maak een account aan. Meer uitleg vind je op deze pagina.