Passat B5.5 Automaat Noodloop P0730

Volkswagen
Merk
Volkswagen
Model
Passat
Type
Passat V
Uitvoering
-
Bouwjaar
2003
Brandstof
Benzine
Reacties
7
Bekeken
238
Gepost: 31-07-2022 14:57
Professional

HofmanVlissingen

APK Keurmeester
Anders/Overig

Lid sinds: 05-01-2018
17 bijdragen

Goedemiddag,

Hier een Passat staan waarbij de versnellingsbak in noodloop gaat wanneer er van 1 naar 2 geschakeld wordt. 

Voertuig kwam binnen met geen communicatie op TCM. Na inspectie het bekende Passat waterlek rond interieurfilter gevonden. TCM nat een printplaat doorgebrand. Vervangende 2e hands met zelfde onderdeelnummer gevonden en geinstalleerd en juist gecodeerd. 

Communicatie met TCM weer mogelijk. Helaas na schakelen van 1 naar 2 in noodloop met foutcode P0730- Incorrect gear ratio.

Na onderzoek en ontbrekende geschiedenis auto eerst de atf olie ververst (volgens sommigen een te weinig olie symptoom). Uitgevoerd met specifieke Meyle set, juiste olie en filter gebruikt. Juiste methode gebruikt voor verversen. Helaas geen resultaat. Magneten "schoon" olie niet verbrand. Datum filter 2018, dus recent ververst.

Na verder onderzoek zag ik in VCDS dat de uitgaande as geen waarde weergeeft bij draaiende wielen (voorwielen in de lucht en in D). Mijn kennis van automaten is zeer beperkt, maar neem aan dat de bak een vergelijking maakt met ingaande en uitgaande toerental en vervolgens kijkt of deze kloppen?

Bekabeling belast doorgemeten en geen gekke dingen tegengekomen. Vervolgens de carterpan verwijderd en de sensor fysiek gecontroleerd. Zien er goed uit, evenals de tandkrans die de sensor, meet kabelboom in bak bekeken en lijkt ok. De sensor heeft een hoge weerstand, helaas geen referentie of deze waarde goed is. 

Vervolgens de scope gemonteerd en beelden gemaakt van ingaande en uitgaande sensor. Ingaande sensor meet hij correct. Uitgaande is geen beeld te zien. (Zie foto's.)
Uitgaande sensor zowel op bak als bij TCM gemeten (kabelbreuk uitsluiten).

Mijn gedachten gaan uit naar een defecte sensor of een defecte TCM. TCM lijkt mij onwaarschijnlijk aangezien ik geen signaal meet. Als de sensor kapot is zou hiervoor een foutcode moeten komen, toch?

Nogmaals, mijn kennis van automaten is zeer beperkt, vandaar dat ik jullie advies goed kan gebruiken. 

Foto's bijgevoegd:

Log draaidend: Wielen omhoog in D +/-15km/h
Ingaande as signaal: gemeten op bruin en wit TCM (zie schema). Bij wielen omhoog in D +/-15km/h
Uitgaande as signaal: gemeten op geel en groen TCM en Geel/groen bak stekker (zie schema). Bij wielen omhoog in D +/-15km/h

 

 

Gemeten

Signaal ingaande as Signaal uitgaande as

Uitgelezen met

VCDS

Foutcodes

P0730-35-00 Incorrect Gear Ratio

Bijgewerkt door HofmanVlissingen op 31-07-2022 15:26
Bijgewerkt door HofmanVlissingen op 31-07-2022 15:27

Downloads (4)

  • foutcode.png
  • ingaande-as-signaal.png
  • log-draaiend.png
  • signaal-uitgaande-as.png


Alleen ingelogde leden kunnen de bestanden downloaden. Inloggen »

AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of maak een account aan. Meer uitleg vind je op deze pagina.