Automaat gaat niet uit P, contact gaat niet uit.

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Volvo
Merk
Volvo
Model
C30
Type
C30
Uitvoering
-
Bouwjaar
2011
Brandstof
Diesel
Reacties
20
Bekeken
1485
Gepost: 07-03-2020 21:54
Professional

pieter_ken

Autotechnicus
Anders/Overig

Lid sinds: 11-12-2016
43 bijdragen

Goede avond,

 

Graag zou ik met jullie volgend probleem bespreken omdat ik even de weg kwijt ben in de diagnose.

Probleem dat zich voor doet:

Automaathendel kan niet uit P gezet worden, voorwaarden zijn voldaan indrukken van de rem en bedienen van de pookhendel met het contact op en met draaiende motor is dat onmogelijk. Contact sleutel kan in de eerste en 2 de stand gedraaid worden alsook het starten van de motor lukt. De sleutel kan jammergenoeg niet volledig omgedraaid worden om hem zo te verwijderen.

Volgende metingen en testen heb ik uitgevoerd:

Testen magneetventiel in de automaatpook werkt bij aansturing. Zowel los uit het mechanisme als in het mechanisme werkt het magneetventiel bij het extern voeden en een spanning op te zetten. Hendel gaat dan omhoog en kan dan uit P gezet worden.

Manueel werkt de kabel voor het verleggen van de versnelling goed het zit dus enkel in de aansturing van de elektromagneet om de hendel te verzetten waar het fout gaat.

Wat nu vreemd is wanneer alle stekkers ingeplugd zitten ook aan de elektromagneet en je geeft de elektromagneet een klein duuwtje met de hand. Plots alles wel goed werkt. Na een duuwtje te geven aan de elektromagneet en je bedient de voetrem zie je hem mooi reageren en kan ik alles standen gebruiken van de pook. Nu kan ik ook de sleutel volledig verwijderen uit het slot.

Nu als je de sleutel weer in het contact plaatst en weer op stand 2 zet of laat draaien dan doet de elektromagneet het weer niet en blijft hij in P staan. Na een 1 malige hulp met hem weer naar voor te duwen wordt hij weer bekrachtigd en werkt alles weer goed tot je het contact weer uit zet.

Nu heb ik de spanning gemeten op de elektromagneet deze geeft mooi 12 volt als je hem bedient met de hand (klein duwwtje geven). meting van de spanning heb ik uitgevoerd bij losgekoppelde stekker. Als ik hem geen duuwtje geef dan krijg ik 0 volt op de stekker. Gemeten met rempedaal ingedrukt en niet ingedrukt. 

- Bij geven van een duw aan de elektromagneet gemonteerd op het mechanisme:

12 Volt bij indrukken rempedaal en 0 Volt bij loslaten rempedaal. Correcte werking.

- Bij niet geven van een duw aan de elektromagneet gemonteerd op het mechanisme.

0 volt bij indrukken rempedaal en 0 Volt bij het niet indrukken. Geen correcte werking.

Nu is het zo indien je het mechanisme waar de elektromagneet op zit gewoon een duuwtje geeft alles wel werkt. Dit komt omdat bij het bedienen van de hendel waar de elektromagneet op zit een klein magnetisch blokje over de printplaat loopt waarbij een overneemcontact insgeschakeld wordt (denk ik).

Dus mijn conclusie als ik het contact inschakel en met een magneet over de printplaat ga alles wel goed werkt.

Magneetventiel is al vervangen alsook de printplaat op de hendel origineel volvo onderdelen en nieuw.

Boordcomputer geeft netjes de standen van de hendel weer op het display en de wagen heeft geen foutcodes.

Op de printplaat krijg ik massa en een plus, dan zijn er 2 overige canbus draden die hierop toekomen.

Bij het bedienen van het magneetventiel handmatig krijg ik op de 2 canbusdraden 6 Volt. en werkt alles correct. Bij het niet bedienden van het magneetventiel handmatig. Krijg ik geen spanning via de canbus bedrading.

Kan er iemand toevallig aan schemas geraken zodat ik dit circuit kan bekijken om zo een verdere diagnose te stellen?

Of heeft hier iemand ervaring meer?

Filmpje gemaakt zie youtube link:

https://www.youtube.com/watch?v=N7IDU0axwYE

 

 

Uitgelezen met

Delphi, Vida

Deze oplossing is verrijkt voor AMT Reparatiewijzer en alleen toegankelijk voor actieve forumleden en/of abonnees van AMT Reparatiewijzer. Direct toegang krijgen tot ruim 15.000 oplossingen? Neem een abonnement voor slechts € 19,00 (excl. btw) per maand.

Neem een abonnement Inloggen