Gebroken nokkenas zonder riembreuk bij XUD9

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Peugeot
Merk
Peugeot
Model
306
Type
306
Uitvoering
-
Bouwjaar
1996
Brandstof
Diesel
Reacties
4
Bekeken
5113
Gepost: 19-06-2008 23:03
Professional

laurenso

Lid sinds: 19-06-2008
3 bijdragen

Heren techniekers,

Ik sta voor een raadsel en wel het volgende:

Ik heb nu twee maal een gebroken nokkenas gehad met een XUD9, alleen staat ie dan in een bootje en niet een een auto.  Motor ingebouwd, dustributieriem vervangen, juiste manier gespannen.  Ontluchten en starten maar, perfect lopen, geen rook, geen rare geluiden, prima oliedruk etc etc.

6 uur mee gevaren, zonder enig probleem.  Volgende dag start ik, loopt weer prima  en na vijf minuten bij plm 1500 toeren minuten ineens helemaal niets meer !  Nokkenas op drie plaatsen doormidden, lagerschalen gebroken maar distributie riem heel !  Aan de riem geen enkele schade, niets aan te zien.  Een raadsel.

Vervolgens kop vervangen die ik nog had liggen, alles in elkaar gezet, weer starten en lopen als een klokkie. Testgedraaid, 75% gas vooruit en achteruit, geen enkel probleem na twee uur.  Motor stilgezet, alles gecheckt, ook olie in kleppendeksel. 

Ik start weer en na 1 minuut weer exact hetzelfde, nokkenas op twee plekken gebroken, 2 lagerschalen doormidden en wederom geen gebroken riem.  Klant is boos, terecht, zou ik ook zijn.

Ik heb echter geen enkel idee meer wat er in vredesnaam aan de hand is.

Wie o wie weet IETS ?  Ik heb revisiebedrijven gebeld en die zeggen uiteraard allemaal dat het met de timing te maken heeft, dat is duidelijk.  Maar WAAROM gebeurt dit, ik durf er niet weer een nieuwe as en / of kop op te zetten. Kan het probleem uit motor zelf komen ?

Graag reacties !

AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken